Historiek en toekomst

De Kooldries dankt zijn ontstaan aan de graafwerken van het kanaal Dessel-Schoten in de 19de eeuw. Tijdens het graven werden namenlijk omvangrijke kleilagen ontdekt. Heel wat steenfabrieken probeerden deze “Klei van Rijkevorsel” te exploiteren. Eén van die steenfabrieken was gevestigd ten noorden van de Kooldries. In de jaren ‘50 moest de fabriek echter haar deuren sluiten omdat de kleilagen in Brecht te dun en ondiep waren. Dat kan je nu nog zien aan de onregelmatige vormen van de kleiputten. Vervolgens kocht het chemiebedrijf Bayer het ganse gebied. De ondoordringbare kleilagen waren immers heel interessant voor de berging van chemisch afval. De inwoners van Brecht lieten dat echter niet zomaar gebeuren. Ze kwamen op straat om te protesteren en overal in de gemeente werden zwarte vlaggen uitgehangen. Mede dankzij de inspanningen van De Wielewaal verkocht Bayer het gebied opnieuw aan de steenfabriek. In 1977 kreeg de plaats waar de fabriek stond een bestemming als weekendrecreatiegebied. Het project werd opgezet voor de ontwikkeling van een recreatiezone dat in drie fase werd ingedeeld. Het project is echter na fase één beeindigd. Voor het kleiputtengebied is een natuurreservaat gecreëerd van 14 hectare en in erfpacht gegeven aan vzw "de Wielewaal" (nu Natuurpunt) voor een periode van 99 jaar. Fase één bestaat uit honderd kavels van +/- 300m2 waarvan er 50 bebouwd zijn. Vanaf het begin werden deze grotendeels gebruikt als permanente woonst. Sinds het onstaan wordt door de bewoners in samenspraak met de conservators van het natuurgebied, het nodige gedaan voor een vlotte samenwerking.

Verloop regularisatie van 2004 tot 2010

2003

De toekomst ziet er niet zo goed uit.
In het onlangs verschenen RSP Brecht wordt het Kooldriespark bezwaard met een uitdovingsbeleid inzake het permanent wonen. Ik gebruik hier uitdrukkelijk het woord “bezwaard” omdat dit de eigenaars alle perspectieven ontneemt voor de toekomst. De nu bloeiende wijk zal herschapen worden in een wijk waar leegstand hoogtij zal vieren. Elke woning die nu verhuurd wordt zal in de toekomst geen enkel nut als woonst hebben. De vraag naar weekendhuisjes was in de jaren ’60/’70 wel groot, maar huidig is dit van geen belang meer. De eigenaars-bewoners anderzijds die tot op heden werken aan deze boeiende en mooie wijk zien het nut daarvan niet meer in. Tevens stellen velen de terechte vraag waarom het recht op gelijkheid t.o.v. andere gelijkaardige zones geschonden wordt. De vroegere geplande verkavelingen fase 2 en 3 zijn indertijd opgegeven en omgevormd naar natuurgebied om het Kooldriespark de mogelijkheid te geven tot regularisatie. De vlaamse regering heeft dan wel deze gebieden naar natuurgebied omgevormd, maar de wijk Kooldriespark is men “vergeten”

januari 2004

Na ondertekening door minister Van Mechelen op 30 maart 04 van de omvorming naar woonzone met recreatief karakter voor de gebieden Rommersheide, Tremelheide, de Moerkens, de Vijvers hebben wij een uitgebreide bundel over Kooldriespark, voorzien van de nodige documentatie overgemaakt aan Martine De Graef, Bestendig Afgevaardigde van Provincie Antwerpen. Dienst ruimtelijke ordening.

Onze bezwaren, ingediend op het ruimtelijk structuurplan werden onderzocht en gegrond bevonden.
Dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad Brecht op 14 oktober 2004. Hiermee geeft de gemeente Brecht te kennen dat het permanent wonen in het Kooldriespark mogelijk moet worden. Het dossier RSP Brecht is overgemaakt aan de Provincie Antwerpen.

Aangezien reeds in 1999 de Regionale Commissie van Advies voor de Provincie Antwerpen éénparig aanvaardt dat het Kooldriespark moest worden omgevormd tot woongebied met recreatief karakter. (Besluit van de Vlaamse regering van 29.10.1999 verschenen in het staatsblad van 11.01.2000) Lijkt het er op dat dit nu eindelijk werkelijkheid wordt. 

……

Het eerste ontwerp om het Kooldriespark te bezwaren met een uitdovingsbeleid is totaal onaanvaardbaar.

Op de algemene vergadering van eigenaars werd  besloten dat, indien bij negatief resultaat juridische stappen zullen genomen worden. De mogelijkheden om de nodige financiële middelen vrij te maken om naar de Raad van State te gaan zijn voorzien.

Toestand januari 2005

De provincie Antwerpen heeft besloten het ruimtelijk structuurplan, inclusief de voorkeur van de gemeente Brecht, betreffende het kooldriespark om te vormen naar recreatieve woonzone goed te keuren.
De effectieve uitvoering hiervan kan nog op zich laten wachten. Naar verluid omdat men dit in globaliteit met andere gemeenten wil uitvoeren.

December 2005
Na herhaaldelijk schrijven en het versturen van mails betreffende onze situatie is men op de dienst van de provincie niet geneigd ook maar enige reactie te geven.
Uiteindelijk na telefonisch contact de bevestiging gekregen dat het ruimtelijk structuurplan werkelijk is goedgekeurd.
Onze situatie hangt af van de bestendige deputatie. Zij moeten de opdracht geven om een RUP op te stellen.

Januari 2006
Na gesprekken met minister Dirk Van Mechelen, Dirk Brusselaers en onze schepen Stan De Bruyn blijkt dat men ons niet vergeten is. Alles zit nu bij de provincie en de Bestendige Deputatie. Naar verluid is men nog steeds aan het werken voor oplossingen. Dit niet enkel voor ons maar ook voor naburige gemeenten. Op de vraag hier een datum op te zetten noemde men toch eind 2006. (inderdaad de verkiezingen kwamen er aan)
Voor alle duidelijkheid ! Zolang er niets op papier staat en er geen beslissingen zijn, is nog niets zeker. Alle berichten gaan wel in de gunstige richting maar het blijven beloften.

Januari 2010
Enkele jaren bleef het stil. Echter werd achter de schermen wel gewerkt.
Ter uitvoering van bindende bepaling nr. 60 uit het RSPA, de beleidsnota van minister Dirk Van Mechelen betreffende de problematiek van de weekendverblijven werd in 2008 door de provincie Antwerpen een methodiek uitgewerkt om voor elke cluster weekendverblijven op gelijkvormige wijze een ontwikkelingsperspectief uit te werken.
Deze methodiek werd bij wijze van testcase voor een eerste maal toegepast in de pilootgemeenten Essen, Herselt en Wuustwezel.
Op basis van de resultaten van deze eerste toepassing besliste de deputatie eind 2008 tot de start van drie PRUP-procedures waarin het toekomstperspectief voor een aantal grote clusters zal worden vastgelegd. Waar voor de uitwerking van de methodiek gewerkt werd met alle clusters gelegen in de pilootgemeenten, wordt er in dit piloot-PRUP-onderzoek bewust voor geopteerd om enkel met één selectie verder te werken. Op die manier kan immers sneller gewerkt worden en komen de gevoeligheden van de methodiek veel vlugger aan het licht en kan de methodiek ook flexibeler bijgesteld worden.

Volgend op deze beslissing is er in juli 2010 aan de gemeente gevraagd naar de stand van zaken voor onze wijk. 

Geachte Burgemeester en Schepenen.

Volgend op ons vorig onderhoud van 30 november 2009 betreffende herbestemming van de wijk Kooldriespark naar specifiek woongebied, zoals beschreven in het dossier van de Provincie Antwerpen “Oplossing voor Clusters weekendverblijven”.
Tevens ook volgend op onze onbeantwoorde brief van 13 juni 2010. Aangezien wij tot op heden geen reactie gekregen hebben betreffende de door de provincie Antwerpen, aan de gemeente opgevraagde inventarisatie van weekendzones, met betrekking tot de permanente bewoning in weekendverblijven, zoals in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening die op 1 september 2009 in werking trad met uitgewerkte regelgeving beschreven, ben ik zo vrij onze vraag te herhalen.
Volgens deze regelgeving op de website van de Vlaamse overheid, (vanaf artikel 5.4.3.) voldoet onze wijk Kooldriespark aan de benodigde voorwaarden om een herbestemming naar specifieke woonzone mogelijk te maken.
Graag hadden wij vernomen in welke mate er stappen zijn ondernomen om onze wijk Kooldriespark te beschermen als recreatieve woonzone. Het principe “uitdovend woonrecht” leidt op termijn naar een spook-wijk met leegstand, aantrek van criminaliteit en onleefbaarheid. Het zou spijtig zijn dat een actieve en levende wijk op termijn zou verloederen en onze gemeente zou ontsieren.
In naam van de eigenaarsvereniging Kooldriespark.

Voorzitter Van Damme Luc. Syndicus. 

Hierop kregen we het antwoord dat het gemeentebestuur Brecht aan de dienst ruimtelijke planning gevraagd heeft over de mogelijke oplossingen voor permanente bewoning in de wijk Kooldriespark.
En verder bleef het stil.

Het onderwerp permanente bewoning in Kooldriespark en een regularisatie hiervoor blijft een vage schim die op Provinciaal vlak duidelijk lijkt maar het Brechts gemeentebestuur weet nog steeds van niets. 

Verloop regularisatie van 2010 tot 2023

In 2016 verschijnt er eindelijk een voorstel van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Volgend op de toelichtingsnota RUP Kooldriespark werd op 18-6-2016 een extra algemene vergadering VME Kooldriespark bij elkaar geroepen om duidelijkheid te scheppen en standpunten van de mede-eigenaars te aanhoren.

Hieruit is een tweeledigheid vastgesteld van mede-eigenaars. De eigenaar-bewoners zien een positieve wending in hun woonzekerheid. De eigenaar-niet-bewoners waarvan het grootste deel nog onbebouwd zijn zien hun kavels oplossen in groengebied. Tevens rijst de vraag wat er met die kavels moet gebeuren aangezien hier niets mee te doen valt. De jaarlijkse bijdrage aan VME Kooldriespark voor onderhoud en algemene kosten wordt hier ook in vraag gesteld. Deze eigenaars gaan zich beraden wat de mogelijkheden zijn.

Met spijt stelt de vergadering vast dat de 35 jarige eendrachtigheid van mede-eigenaars zich opsplits in voor en tegen.

Het RUP Kooldriespark werd verder besproken en een aantal anomaliteiten vastgesteld.

Er werden compromissen voorgesteld maar de moeilijke communicatie met het gemeentebestuur werd éénzijdig door hen beëindigd.

september 2019.

Kafka in ’t kwadraat. Na de dure studies en voorbereidingen vanaf 2015 werd in 2016 een ruimtelijk uitvoeringsplan voorgesteld. De beschrijving van onze wijk was niet accuraat en sommige voorwaarden moeilijk te aanvaarden. Toch werden er voorstellen gedaan aan de gemeente waar vrede mee genomen kon worden. En toen ……. bleef het stil. geen enkele reactie van het toenmalig gemeentebestuur. Uiteindelijk werd er beloofd dit nog voor het einde van vorige legislatuur terug op te nemen. En toen ……. bleef het stil. Nu met het nieuwe bestuur blijkt dat het vorige RUP stil ligt en niet meer van toepassing kan zijn. Dus terug bij af. Een nieuw RUP zou moeten opgemaakt worden met alle studies, kosten en vooronderzoeken die nodig zijn. Tenminste, als het nieuwe bestuur de moed heeft om dit in hun beleid op te nemen. Deze saga duurt nu al twintig jaar. Bij de regularisatie van Rommersheide, Tremelheide, de Moerkens en de Vijvers werd onze wijk “vergeten”. Een kans voor het nieuwe bestuur om 50 gezinnen woonzekerheid te bieden in een volwaardige wijk.

februari 2023

Vier jaar verder blijft de saga zich voortzetten. Ondanks alle beloften, vergaderingen en vaak onbeantwoorde mails naar burgemeester en schepen van de dienst omgeving blijft het koffiedik kijken. Elk jaar vragen we het gemeentebestuur uitleg te komen geven op onze algemene vergadering over de voortgang om met het RUP Kooldriespark om te vormen naar recreatieve woonzone. Telkens wordt dit geweigerd omdat ze niets nieuws kunnen zeggen. Ondertussen werden toch ook een aantal voorwaarden gesteld door de gemeente. Deze hebben we als goede burgers nagekomen en de nodige maatregelen genomen tussen de mede-eigenaars. Dit heeft financiële gevolgen voor de bewoners in de wijk. Toch blijft de Gemeente Brecht halsstarrig weigeren het nodige te doen om daadwerkelijk Kooldriespark het statuut van recreatieve woonzone toe te kennen. Een situatie die sinds 1980 reeds bestaande is en waarvan de +/_ 100 bewoners zich brechtenaars voelen, inclusief de deugden maar ook aan de lasten zoals gemeentebelasting voldoen. Defacto is Kooldriespark reeds meer dan 40 jaar een woonwijk met gedomicilieerde inwoners van Brecht. Net zoals Rommersheide en De Vijvers zou het logisch zijn Kooldriespark hetzelfde statuut toe te kennen. Onlangs kregen sommige eigenaars van de gemeente Brecht de uitnodiging om een conformiteitsattest aan te vragen voor de woning die ze verhuren. U leest het goed “woning” wordt hier nu eindelijk vernoemd als bewoonbare woning. De eerste juiste benaming want tot voor kort weigerde de gemeente Brecht de huizen in Kooldriespark te erkennen als woning. Nu de huizen als woning erkent worden is de logische stap toch deze woningen te erkennen in een officiële recreatieve woonzone. Dit is een vraag die 20 jaar geleden naar voor kwam met de regularisatie van De Vijvers en Rommersheide. Nu is er nog steeds geen vooruitgang en lopen de besprekingen, als die er al zijn, steeds van legislatuur naar legislatuur. Steeds wordt dit vooruitgeschoven naar volgend gemeentebestuur. Binnen twee jaar is het weer zo ver. ….. De saga gaat voort.

December 2023.

Op de gemeenteraad van 14 december werd de situatie van Kooldriespark besproken. Een hele uitleg, over een zogenaamde ingewikkelde situatie. Er zou een raadsman aangesteld zijn die als tussenpersoon met advies alle partijen zou bijstaan. Dat verhaal horen de bewoners nu al twee jaar. Echter hebben deze bewoners nog geen uitleg gekregen over of met de vernoemde raadsman. In deze uitleg werd ook gezegd dat vorige besprekingen door de eigenaars werd stopgezet. Dit is een onjuiste bewering. Integendeel.